Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

India Roads

Σχεδόν ένας μήνας στην Ινδία και ακόμα δεν έχω γράψει τίποτα για τους Ινδικούς δρόμους.

Και αυτό γιατί μάζευα στοιχεία για να αποδείξω την αλήθεια των λόγων μου.

Εκτός από την κάκιστη ποιότητα του οδοστρώματος, υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι που παραμονεύουν σε κάθε στροφή αλλά και σε κάθε ευθεία.
Αγελάδες και σκυλιά που ξαφνικά πετάγονται στην μέση, παιδιά σε διπλανό χωράφι που κυνηγάνε μια μπάλα του κρίκετ, γυναίκες που κουβαλάνε νερό στο κεφάλι τους, και μπορεί να τους πέσει ξαφνικά το μπολ στον δρόμο, τρελά φορτηγά σε κάθε πλευρά του δρόμου, ανεξαρτήτως κατεύθυνσης, εκεί όπου απλά είναι η καλύτερη ποιότητα ασφάλτου. Θα έλεγε κανείς πως με όλα αυτά τα ατυχήματα είναι καθημερινό φαινόμενο. Και έτσι είναι.


 Ένα γερανός στην προσπάθεια του να αποφύγει κάτι, έστριψε απότομα βρέθηκε στο χείλος της γέφυρας ενώ μόνο ένας θεός η ένας μηχανικός μπορεί να υπολογίσει πως δεν έπεσε από αυτήν. Λίγο μεγαλύτερη ταχύτητα να είχε....

Μετωπική.... Ο ορισμός. Από το δεύτερο φορτηγό δεν έμεινε τίποτα. Ούτε καν οι ρόδες.

Ενώ το πρώτο δεν τα κατάφερε και πολύ καλύτερα.


Η εθνική οδός προς την πιο πολιτισμένη (καθώς για 400 χρόνια ήταν υπό Πορτογαλική κατοχή) πόλη Diu.  Με τέτοιο αριθμό φορτηγών στους στενούς δρόμους τα παραπάνω είναι απλά θέμα χρόνου. Και κακιάς στιγμής.



Ο καταπληκτικός οδηγός μου δεν μπορούσε να περιμένει πίσω από τα φορτηγά στην διάβαση του τρένου. Και μπήκε στο αντίθετο ρεύμα ενώ μόλις σηκώθηκε η μπάρα η μετωπική αποφεύχθηκε χάρη στην κατανόηση των απέναντι και των διπλανών οδηγών, αλλά και των μηχανών.


Φορτηγό που μεταφέρει μπογιές στο ναυπηγείο.  Το πότε θα κοπεί στην μέση η καρότσα είναι απλά θέμα χρόνου.

 Λεωφορείο που βάζω στοίχημα πως χρησιμοποιήθηκε στα γυρίσματα της τελικής σκηνής του Terminator ΙΙ.

Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Αφού τα καταφέρνουν καλύτερα στα ξύλινα...


...γιατί το γύρισαν στα χαλύβδινα?

Η παραδοσιακή τέχνη της ναυπήγησης ξύλινων ψαράδικων είναι σε πλήρη ανάπτυξη στην παλιά πορτογαλική αποικία Diu. Βέβαια εδώ συμβαίνει το εξής παράδοξο. Οι κάτοικοι μιας ολόκληρης επαρχίας είναι χορτοφάγοι, αρά τι τα θέλει τα ψαράδικα αφού και να τα πιάσει δεν θα τα φάει? Προφανώς τα εξάγουν στις υπόλοιπες επαρχίες της Ινδίας. Αλλά ψαράδες που να είναι  εξ συνειδήσεως αντίθετοι στην κατανάλωση ψαριών δύσκολα θα συναντήσεις σε άλλο μέρος της Γης. Και εγώ που νόμιζα ότι χορτοφάγος δεν σημαίνει μόνο μη κατανάλωση κρέατος από ζώα η ψάρια, αλλά και η μη θανάτωση αυτών. Λάθος θα έκανα....

Το παραπάνω γεγονός δεν τους ενοχλεί σε τίποτα στην ναυπήγηση ψαράδικων.  Καθώς δεν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα υλικά (πλαστικό, χάλυβας) το μόνο που απομένει είναι το ξύλο.

Οι παραγγελίες είναι σε έξαρση.  Σε μια αλάνα μακριά από την θάλασσα, χτίζεται το ψαράδικο. Θα φορτωθεί σε φορτηγό και θα οδηγηθεί μέσα από τους στενούς δρόμους για καθέλκυση.


Άλλο ψαράδικο, σε πιο προχωρημένο στάδιο.


Ενώ 2 δίδυμα χτίζονται στην παραλία. Το ξύλινο μπλοκ της γέφυρας (!!!) του αριστερού χτίστηκε ξεχωριστά, και σε λίγο καιρό θα τοποθετηθεί στην θέση του. Επίδραση πιο προηγμένων μεθόδων ναυπηγικής ακόμα και στα παραδοσιακά "ναυπηγεία"

Are you ready for bathing?



So Are you ready for bathing?


Of course. Just let me pump the water from the well.


And after transferring to my house,


But let me wash my clothes....


Sometimes, I have to wash them in the river
And finally yes. I am ready for Bathing.

Δυο εντελώς διαφορετικές ομάδες εικόνων της ίδιας επαρχίας της Ινδίας. Επίσης δεν ξέρω εάν η διαφημιστική καμπάνια μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη.
Να διαφημίζεις δηλαδή βρύσες και  νιπτήρες σε αυτούς που δεν έχουν καν νερό στο σπίτι τους....

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Δυτικότερα της Άπω Ανατολής

Μετά απο εκείνο τον αξιομνημόνευτο μήνα στην Κίνα, η ζωή μου βρέθησε να με οδηγεί στην Κορέα, ξανα στην Κίνα υπο καλύτερες συνθήκες, για λίγο στην Ιαπωνία και τελικά στην Ινδία. Για πολύ καιρό είχα ξεχάσει πως είναι να ζεις σε ένα σπίτι κατώτερων στανταρ απο αυτά που ζούμε στην Ελλάδα, καθώς σε καθε μου επίσκεψη στην Ανατολή, είτε τα ξενοδοχεία, είτε τα σπίτια ήταν οργανωμένα.

Σε τι σπίτι θα έμενα στην Ινδία? Η αναζήτηση ξεκινάει.....

Το πρώτο σπίτι που είδα ήταν στην πόλη 15 χιλιόμετρα από το ναυπηγείο. Πριν μπω στο σπίτι  με ενημέρωσαν πως ο ιδιοκτήτης του είναι γεωργός. Ε, και τι σημασία έχει σκέφτηκα από μέσα μου. Δεν πα να'ναι και κτηνοτρόφος, αρκεί να μήν έχει τα ζώα του μέσα στο σπίτι. Ε κοντά έπεσα. 
Μόλις άνοιξε η πόρτα είδα σακιά με ρύζι και καλαμπόκι απλωμένα παντού, στα υπνοδωμάτια, στο σαλόνι, ακόμα και στην κουζίνα. Βγήκα έξω και τους είπα ευγενικά πως δεν θα το πάρω επειδή δεν έχει έπιπλα. Και αυτός ήταν ο λόγος….

Το δεύτερο σπίτι που είδα ήταν πολύ καλύτερο. Είχε 2 τουαλέτες, νιπτήρα στο χολ(!!!, μου είπαν ότι αυτό είναι το Ινδικό έθιμο ώστε ο επισκέπτης όταν θέλει να πλένει τα χέρια του να μην μπαίνει στην τουαλέτα, αλλά να χρησιμοποιεί αυτην του χώλ.) ωραία έπιπλα, κουζίνα και γενικά όλα τα κομφόρ. Εάν έκανα, ότι δεν έβλεπα  μια τεράστια κεραία ραδιοφώνου που υψωνοταν ακριβώς δίπλα, τότε ήταν το τέλειο σπίτι. Αλλά δυστυχώς σε κακή τοποθεσία. Πολύ μακριά από το κέντρο της πόλης, καθόλου φωταγωγημένοι οι γύρω δρόμοι, κάτι σκυλιά να αλωνίζουν εκεί έξω, και πολλά ύποπτα βλέμματα που με παρακολουθούσαν καθώς κινιόμουν στην γύρω περιοχή. Αυτό είναι από αυτά τα σπίτια που σε δολοφονούν και ανακαλύπτουν το πτώμα σου όταν ξαναέρθει να εισπράξει το νοίκι ο ιδιοκτήτης.

Ξέροντας πως δεν θα βρω σπίτι όπως το θέλω σε τοποθεσία που να μου αρέσει, διάλεξα την ασφαλή λύση του οικισμού του ναυπηγείου. Το συγκρότημα χτίστηκε πριν από 2 χρόνια και σκέφτηκα πόσο χάλια να είναι?

Η εξώπορτα. Δεν υπάρχει κλειδί στην πόρτα αλλά λουκέτο. Όταν ζήτησα αντίγραφο του κλειδιού μου είπαν πως δεν έχουν αλλά καθώς όλα τα σπίτια έχουν το ίδιο κλειδί Εποχές κοινοκτημοσύνης….




Η πόρτα από μέσα. Ο κεντρικός πίνακας είναι ακριβώς πάνω από την πόρτα, το χερούλι είναι σπασμένο (λεπτομέρεια) και υπάρχουν και δυο σύρτες…


Εάν ήταν και ευθυγραμμισμένοι τι καλά που θα ήταν….


Το σχοινί για άπλωμα των ρούχων πάνω από το καθιστικό είναι μια πινελιά μοντερνισμού που το κίνημα αυτό ακόμα δεν έχει φτάσει στην Ευρώπη….


Ο νιπτήρας της κουζίνα είναι στην πιο άβολη θέση που έχω δει ποτέ στην ζωή μου.  Ίσως για να υπενθυμίζουν ότι το πλύσιμο των πιάτων είναι μια αγγαρεία που δεν πρέπει να κρατάει πολύ ώρα καθώς η ζωή είναι ωραία για να την περνάς στην κουζίνα….


Ανεμιστήρες πάνω από το κεφάλι. Συνολικά υπάρχουν 5 σε όλο το σπίτι. Πότε θα μας έρθει κανένα στο κεφάλι είναι μια απορία….



Steel Wardrobe. Ενα ολόιδιο εχω δεί σχεδόν σε όλα τα πλοία. Λες να τους περίσσεψε απο κανένα ακυρωθέν πλοίο?  Έχει και ενσωματωμένο χρηματοκιβώτιο. Άμα λειτουργούσε και η κλειδαριά πόσο πιο χαρούμενοι θα ήμασταν….


Η πόρτα της τουαλέτας με μια τεράστια ρωγμή στο κούφωμα λες και πέρασε σεισμός 7,9 ρίχτερ, τσουνάμι και επακολούθησε πυρηνικός όλεθρος….
Αλλά δεν είναι  μόνο αυτή η πόρτα. Όλα τα κουφώματα έχουν ρωγμές. Όσο για τους τοίχους. Δεν υπάρχει τοίχος που να μην έχει ρωγμή. Εάν το ναυπηγείο χτίζει τα πλοία όπως χτίζει τα σπίτια μάλλον σιγά σιγά να φεύγουμε……


Ο θερμοσίφωνας δεν φτάνει ούτε να πλένω το πρόσωπο μου από τα δάκρυα που θα χύνω κάθε ημέρα μόλις μπαίνω σε αυτό το σπίτι....


Αλλά το καλύτερο έμεινε όπως κάθε φορά για το τέλος.

Η παγκόσμια γνώση της μηχανικής.
Τα περισσότερα απο τα διδακτορικά στην ηλεκτρολογία
η επιστήμη των μονωτικών υλικών
η τεχνική των καλωδιώσεων

και

η ευφυΐα του μάστορα


συνδυάστηκαν για να δημιουργηθεί το παρακάτω αποτέλεσμα.

(Η σαύρα δίπλα στον ανεμιστήρα είναι απλά αλλη μια καλλιτεχνικη παρέμβαση της φύσης)



 Το οποίο είναι ακριβώς πάνω από την μπανιέρα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Τα τσουβάλια με το καλαμπόκι δεν είναι τελικά τόσο άσχημη ιδέα….

Once in East Asia...

Τον Δεκέμβριο του 2008 στην πρώτη μεγάλη μου έξοδο από την χώρα βρεθηκα στα βάθη της Κίνας, σε ένα μέρος όπου ο δυτικός πολιτισμός δεν είχε φτάσει ακόμα, αλλά δεν μου δώθηκε η ευκαιρία να τον φέρω εγώ μαζί μου. Το αντίθετο θα έλεγα. Ο Κινέζικος  με νίκησε και  αναγκάστηκα να ζήσω σαν ντόπιος περίπου για ενα μήνα σε ένα σπίτι σαν το παρακάτω....


Το σπίτι μου
(Εμπεριέχεται και φωτογραφικό υλικό)

Γενικά

Το σπίτι μου είναι στην πόλη Xingzi της επαρχίας Jiangxi. Απέχει 35 χιλιόμετρα από την πλησιέστερη πόλη Jiujang και 100 περίπου χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της επαρχίας, Nanchang. Βρίσκεται στον τέταρτο όροφο μιας πολυκατοικίας 7 πατωμάτων χωρίς  ανανσερ η οποία χτίστηκε πριν 2 χρόνια αλλα μοιάζει τουλάχιστον 10 ετών. Η πολυκατοικία μπορεί να μοιάζει παλιά αλλά το σπίτι είναι ακόμα καλύτερο.



1) ΤΟΥΑΛΕΤΑ


Η ντουζιέρα όπως φαίνεται είναι υπερσύγχρονη η οποία βγάζει νερό από όποια πλευρά θέλεις, (έχω μετρήσει μέχρι στιγμής 5 τρόπους εξόδου νερού, αλλά όλο και κάποια θα μου έχει ξεφύγει) σου κάνει μασάζ και σου φτιάχνει και καφέ άμα λάχει. Υπάρχει όμως ένα μικρό πρόβλημα. Η πίεση του νερού στο δίκτυο δεν είναι αρκετή, είμαστε και 4ο όροφο μην το ξεχνάτε, οπότε καταλήγω να κάνω μπάνιο έχοντας αφαιρέσει το τηλέφωνο (το οποίο το βλέπετε στο βάθος). Ακόμα όμως και με το λίγο νερό που φτάνει είμαστε ευχαριστημένοι γιατί υπάρχουν και ημέρες που δεν τρέχει καθόλου όταν πχ έχει παγώσει το δίκτυο. Και εκτός από αυτό υπάρχει μια διαρροή πίσω από ντουζιέρα την οποία δεν μπορούν να εντοπίσουν και να επισκευάσουν γιατί κανείς δεν θέλει να μετακινήσει αυτόν τον ογκόλιθο


                                            2) ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑΣ

Ο θερμοσίφωνας είναι και αυτός υπερσύγχρονος, και μπορεί να μην το παρατηρήσατε με την πρώτη αλλά τροφοδοτείται με ρεύμα από την πρίζα!!! Σύνδεση με τον πίνακα ή ρελέ ασφαλείας είναι μάλλον άγνωστες διαδικασίες στο συγκεκριμένο μέρος του πλανήτη. Απάντηση στο γιατί δεν συνδέεται με τον πίνακα θα δοθεί  στην επόμενη παράγραφο

3) ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ

Και άλλη μια απόδειξη πως τα φαινόμενα απατούν. Παρόλο που προβλέφθηκε να υπάρξει κεντρικός πίνακας απλά υπάρχει μια τρύπα στον τοίχο όπου περνάνε τα καλώδια. Ασφάλειες ούτε για δείγμα. Τα καλώδια έρχονται κατευθείαν από το ρολόι. Πάντως και μόνο που ο μηχανικός μπήκε στην διαδικασία να προβλέψει την μελλοντική εγκατάσταση του πίνακα είναι μεγάλο επίτευγμα.




4) ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ



 Μπορεί το σπίτι να μην έχει τα βασικά αλλά μια τηλεόραση 55!!!! (ναι 55) ιντσών ήταν απαραίτητη. Αυτές  μπαίνουν σε καφετέριες για να βλέπουν ακόμα και αυτοί που καθυστέρησαν για την έναρξη ενός αγώνα και κάθονται έξω από το μαγαζί. Εδώ δεν θεωρήθηκε πολυτέλεια να βλέπεις 30 κινέζικα κανάλια από απόσταση 1,5 μέτρου. Από ανάλυση δεν λέει και πολλά αλλά και μόνο η ύπαρξη της σε επηρεάζει θετικά για να νοικιάσεις το σπίτι.

5) ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΗΡΑΣ


Με τον απορροφητήρα φαινομενικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αλλά όπως σας έγραψα προηγουμένως τα σημαντικότερα προβλήματα κρύβονται πίσω από τους τοίχους. Ο απορροφητήρας είναι συνδεμένος με το διπλανό διαμέρισμα και έτσι όποτε η διπλανή μας μαγειρεύει οι μυρωδιές της κάνουν και μια βόλτα από την κουζίνα μας. Αλλά σε αντίθεση με τα προηγούμενα υπάρχει λύση. Απλά τον ανάβουμε και στέλνουμε πίσω τις μυρωδιές.

6) ΠΡΙΖΕΣ



Μην σας ξεγελάνε οι πολλές τρύπες στις πρίζες. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΕΙΩΣΗ πίσω από αυτές. Απλά θέλει προσοχή όταν τις χειρίζεσαι.



6) AIR-CONDITIONER


Και ένα μάθημα για το περιβάλλον. Το air conditioner είναι ενεργειακής κατανάλωσης 5 (στα 5 με άριστα το 1) Και να ήθελαν δεν θα μπορούσαν να το κάνουν χειρότερο. Ευτυχώς που το ψυγείο είναι κατηγορίας 3. Το περιβάλλον μπορεί να ανασάνει με ανακούφιση πλέον...

 Επίλογος.

Το σπίτι πέρα από τις μεμονωμένες ατέλειες που έχει είναι αρκετά καλό. Όπως μου είπαν οι εδώ γνώστες τις Κινέζικης πραγματικότητας υπάρχουν σπίτια πολύ χειρότερα και ότι αυτό είναι από τα θεωρούμενα καλά. Αυτά τα δείχνω για να εκτιμήσουμε την ήπειρο την χώρα και τον τόπο που ζούμε και να μην γκρινιάζουμε όταν αργεί μια ημέρα ο υδραυλικός ή ο ηλεκτρολόγος ή μας λέρωσε τον τοίχο και μας έκανε χάλια το σπίτι στην προσπάθεια του να φτιάξει κάτι.

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Διαλυτήριο Πλοίων - Μια γεύση απο Ελλάδα (κυριολεκτικά....)

Το Σάββατο στο οποίο ο διευθυντής του design department  του ναυπηγείου μου είχε υποσχεθεί πως θα με πήγαινε μια βόλτα στην επαρχία μαζί με την οικογένεια του έφτασε. Και είμαστε εγώ αυτός η γυναίκα του, ο μικρότερος γιός του και ο σκύλος του σε ένα μικρό Suzuki να περιπλανιόμαστε στις άθλιους δρόμους της επαρχίας.

Εγώ το μόνο που είχα ζητήσει ήταν να κάναμε μια στάση σε ένα super market για να αγοράσω μερικά πράγματα για το καινούργιο μου σπίτι. Αυτός μου απάντησε πως αρχικός μας προορισμός ήταν το μεγαλύτερο διαλυτήριο πλοίων στον κόσμο το Alang. Εννοείται πως δεν θα έχανα τέτοια ευκαιρία να επισκεφτώ ένα διαλυτήριο πλοίων, ακόμα και εάν έχανα τα ψώνια στο supermarket. Όπως τελικά και έγινε...

Γεύση από Ινδία.

Όντας με 3 Ινδούς και σε μια επαρχία όπου οι ξένοι είναι πιο σπάνιοι και από τα λιοντάρια του ζουν στην περιοχή, έπρεπε να συμβιβαστώ με τους δικούς τους κανόνες, και καταναλώσεις.

Είχα πάντα στον νου μου την συμβουλή της γιατρού στην Ελλάδα " Να μην καταναλώσεις τίποτα από τον δρόμο. Οι μόνες τροφές που πρέπει να τρως να είναι συσκευασμένες η τυποποιημένες, εάν δεν θέλεις να εμφανίσεις κάποιο πρόβλημα υγείας"

Πρώτη στάση σε αυτό το ταξίδι ήταν μια βρώμικη και σκονισμένη διασταύρωση για να πιούμε παραδοσιακό Ινδικό τσάι. Τα συστατικά του είναι τοπικό τσάι, νερό, ζάχαρη και φρέσκο γάλα αγελάδας. (όταν όμως λέω φρέσκο εννοώ πως πιο φρέσκο δεν γίνεται,  μόλις λίγα λεπτά πριν έχουν αρμέξει την αγελάδα για να μας το σερβίρουν).



Δεν είναι όλοι τυχεροί να κάνουν βόλτες με το ολοκαίνουργιο τους αυτοκίνητο. Κάποιοι απλά ανεβαίνουν στην καρότσα και ταξιδεύουν.....

Δεύτερη στάση σε μια άλλη διασταύρωση αρκετά χιλιόμετρα πιο μακριά αλλά με τις ίδια χαρακτηριστικά που είχε και η προηγούμενη, αυτή την φορά για να πιούμε κάτι πιο γλυκό. Χυμό ζαχαροκάλαμου. Κορμοί ζαχαροκάλαμου περνάνε μέσα από 2 τροχούς που τους λιώνουν αφήνοντας τον χυμό να τρέξει σε ένα ποτήρι το οποίο έχουν απλά ξεπλύνει σε ένα κουβά με νερό. Και αυτό το ποτήρι γεμάτο με τον ολόφρεσκο χυμό ζαχαροκάλαμου προσφέρεται στον διψασμένο πελάτη. Πως να πεις όχι σε αυτήν την προσφορά.


Διασχίζοντας με καμήλα την εθνική οδό.

Τρίτη στάση ήταν ακριβώς έξω από τα διαλυτήρια για να πιούμε αυτήν την φορά τον ακόμα πιο ολόφρεσκο χυμό καρύδας. Ο Ινδός πωλητής κόβει με επιδεξιότητα το κοτσάνι του φρούτου και αφού το φέρει σε όρθια θέση ανοίγει μια μικρή τρυπά και πετάει ένα καλαμάκι μέσα. Το εάν το καλαμάκι είναι καινούργιο η ξαναχρησιμοποιημένο δεν το πρόσεξα.

Εάν αγνοούσα την εικόνα και τον ήχο των διαλυτηρίων από πίσω μου, καθώς και την σκόνη, τα φορτηγά και τους Ινδούς που περπατούσαν και με κοιτούσαν περίεργα μπροστά μου θα μπορούσα άνετα να φανταστώ πως βρίσκομαι στην Χαβάη και πίνω τον ίδιο χυμό, ο οποίος παρεμπιπτόντως δεν μου άρεσε. Το κύριο του χαρακτηριστικό ήταν η έλλειψη οποιασδήποτε γεύσης, που το έκανε μη απολαυστικό. Ο συγκεκριμένος χυμός είναι πολύ πιο δροσιστικός όταν κάποιον είναι αφυδατωμένος. Εγώ δεν ήμουν.

Για το τέλος άφησα την ύψιστη δοκιμασία.  Οι οικογένεια του Ινδού πεινούσε, όπως και εγώ αλλά ξέροντας ότι ήδη έχω φέρει το στομάχι μου στα όρια του με τις γευστικές τους προτιμήσεις, θα μπορούσα να αντέξω χωρίς να φάω κάτι όλο το βράδυ. Όταν όμως σου προσφέρουν φαγητό πως να πεις όχι?
Εστιατόριο, ο θεός να το κάνει, πάνω στην εθνική οδό (πως είναι ο Σείριος, καμία σχέση) όπου τα τρόφιμα παρασκευάζονται στην εξοχή, χωρίς τοίχους όπου τα ζουζούνια κάνουν βόλτα πάνω από το πιάτο (και ορισμένες φορές μέσα σε αυτό) ενώ τα κουνούπια κάνουν κύκλους πάνω από την λάμπα, και ενίοτε επιδρομές σε οποιοδήποτε ακάλυπτο σημείο του σώματος βρουν. Τραπέζι ευτυχώς είχε. Και τα φαγητά ήταν μόνο για χορτοφάγους. Παρήγγειλα fried rice που το λατρεύω από την περίοδο της Κίνας, και απέμεινα να σκέφτομαι, ποιό από όλα αυτά που κατανάλωσα εκείνη την ημέρα θα με καθήλωνε στο κρεβάτι για τις επόμενες.

Και όμως επέζησα χωρίς καμία απώλεια. (έως την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές)  Είμαι ήδη 2 εβδομάδες στην Ινδία και το ανοσοποιητικό μου σύστημα έχει προσαρμοστεί πλήρως στις νέες συνθήκες. Το PH του υδροχλωρικού οξέος  στο στομάχι έχει χτυπήσει συναγερμό κατώτατου ορίου και σκοτώνει οποιοδήποτε μικρόβιο κυκλοφορεί μέσα στα τρόφιμα, ενώ τα αντισώματα αναλαμβάνουν όπου εκείνο αποτύχει.

Τελικά η διάρροια είναι ένα μακρινό σενάριο η αυτά που έφαγα ήταν καθαρά σε αντίθεση με την όψη τους?

Γεύση από Ελλάδα.

Όταν φτάσαμε στα διαλυτήρια ήταν ήδη πολύ αργά για να μπορέσω να δω το μέρος, και τα πλοία. Στον δρόμο βλέπαμε οτιδήποτε μπορεί να αποσπαστεί από ένα πλοίο. Ηλεκτρομηχανές, αντλίες, ντουλάπια, καρέκλες, πόρτες, τηλέφωνα, ρολόγια, ψυγεία, πλυντήρια, γερανούς, σωσίβια, τουαλέτες, νιπτήρες, πλακάκια, ηχεία, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, σεντόνια, στρώματα, καθαριστικά, φόρμες, εργαλεία, εργαλειοθήκες, υπολογιστές, κασετόφωνα, ανεμιστήρες, κονσέρβες (!!!), και άλλα, πολλά άλλα, πάρα πολλά άλλα.

Λόγω του περασμένου της ώρας όλα τα μαγαζιά που πουλούσαν τα παραπάνω αντικείμενα ήταν κλειστά. Η γυναίκα του Ινδού ήθελε να αγοράσει ένα ρολόι, ενώ εγώ μια καμπάνα πλοίου. Όσο και εάν ψάξαμε δεν βρήκαμε ούτε το ένα, ούτε το άλλο, αλλά σε 2 από τα μαγαζιά είδα τα παρακάτω.

 
Η ΔΕΛΤΑ της γειτονιάς. Τι οικεία εικόνα. Πόσα παγωτά, πόσα αναψυκτικά, πόσα γάλατα πόσοι χυμοί έχουν καταναλωθεί μέσα από τέτοια ψυγεία. Σε ποιο ελληνόκτητο καράβι να ανήκε πριν καταλήξει σε αυτήν την χωματερή παλαιών ηλεκτρικών συσκευών.

 

Χοιρινό Λάντσεον Μητ.  Προϊόν Δανίας. Προϊόν Αποστειρωμένο.

Ένα από τα τελευταία προϊόντα που θα περίμενα να βρω
στην επαρχία Gujarat θα ήταν οποιοδήποτε ελληνικό. (η έστω Δανέζικο, με επιγραφή στα ελληνικά) Ποιός μάγειρας δεν το ετοίμασε για το πλήρωμα στο τελευταίο ταξίδι του πλοίου, και ξέμεινε στην κουζίνα μέχρι να το πάρουν οι εργάτες του διαλυτηρίου και να το δώσουν σε έναν ντόπιο έμπορα ο οποίος να περιμένει έναν Έλληνα για να το αγοράσει. Εννοείται πως το αγόρασα καθώς η ημερομηνία λήξης του είναι το 2014.
 

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Catering


Υπηρεσίες  παρασκευής και προμήθειας τροφίμων είναι επιβεβλημένο να υπάρχουν σε κάθε περιοχή όπου συνεστιάζονται πολλοί άνθρωποι. Βέβαια ανάλογα με την χώρα διαφέρει και ο βαθμός πολυτέλειας της κάθε υπηρεσίας.

Το εστιατόριο που παρασκευάζονται τα φαγητά για τους εργαζόμενους του ναυπηγείου απέχει 5 χιλιόμετρα από το ναυπηγείο.  Την μεταφορά αναλαμβάνει καθημερινά το παρακάτω όχημα πολλαπλών χρήσεων:


Με περηφάνια το mess boy ποζάρει μπροστά στις κατσαρόλες που περιέχουν το φαγητό των εργαζομένων. Αυτός θα είναι που θα τα φορτώσει στην καρότσα....


.....του τρακτέρ. Τα ίδια ακριβώς οχήματα χρησιμοποιούνται για να μεταφέρονται γεωργικά προϊόντα, αγελάδες, χώμα, πέτρες, και ότι άλλο υλικό θέλει ο ναυλωτής του τρακτέρ. Α ναι και κατσαρόλες με φαγητό.

Πόσες φορές θα την ζήσω.....

...την αλλαγή του χρόνου 

Υπό κανονικές συνθήκες κάθε άνθρωπος ζει μια φορά κάθε χρόνο την αλλαγή του χρόνου. Εάν ταξιδεύει σε άλλες χώρες μπορεί να την ζήσει λίγο περισσότερες. Ούτε Μάιος δεν έχει μπει και τον έχω αλλάξει 3 φορές τον χρόνο.

Η πρώτη ήταν η κανονική σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο.

Η δεύτερη ήταν η Κινέζικη πρωτοχρονιά που την έζησα στην Κορέα στις 3 Φεβρουαρίου.

και προχτές ήταν η τρίτη σύμφωνα με το Βεγγαλέζικο ημερολόγιο.

Παρόλο που δεν ζω στην Βεγγάλη αρκετοί Βεγγαλέζοι μαζεύτηκαν στο μοναδικό ανθρώπινο και πολιτισμένο μέρος της περιοχής (την αίθουσα εκδηλώσεων του Lion Lords Hotel) και με κάλεσαν να παραβρεθώ. Γιατί να μην πάω, κάθε 2 μήνες happy new year λέω. Ο παρουσιαστής της εκδήλωσης ντυμένος παραδοσιακά, μετά την σύντομη ομιλία του κάλεσε τους καλεσμένους στο βήμα για να πουν ένα τραγούδι. Η Ινδία έχει πάνω από 30 διαφορετικές γλώσσες και είμαι σίγουρος πως οι μισές από αυτές ακούστηκαν εκεί. Βεγγαλέζικα, Ινδικά, Γκουτζαρατικά και άλλα τραγούδια έβγαιναν από τα στόματα των αντρών και των παραδοσιακά ντυμένων γυναικών ενώ όσο αυτοί τραγουδούσαν τα γκαρσόνια μας έφερναν κοτομπουκίτσες για να τσιμπήσουμε. Δεν λέω νόστιμο το κοτόπουλο αλλά δεν γίνεται να σε σηκώνει ο άλλος με την μπουκιά στο στόμα για να πεις ένα παραδοσιακό τραγούδι.

Μετά το τέλος του -λαϊκού μπορώ να το πω- προγράμματος ακολούθησε το κανονικό φαγοπότι για χορτοφάγους και μη. Κατά τις 11 το κλείσαμε το μαγαζί χωρίς να περιμένουμε να αλλάξει ο χρόνος, και χωρίς να ανοίξουμε σαμπάνιες λόγω της απαγόρευσης πώλησης οινοπνευματωδών ποτών στην επαρχία.

Χαρούμενο το 1418

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Knowing.....

Από τις πρώτες ημέρες που βρέθηκα στην Pipavav μια τρομερή έκπληξη με περίμενε.

Η Pipavav είχε προβλέψει την πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία

Όσο απίστευτο και εάν φαίνεται είναι αλήθεια. Στο ημερολόγιο που τυπώθηκε τον Δεκέμβριο του 2010, η εικόνα του μήνα Μαρτίου προέτρεπε τους ανθρώπους να λάβουν προφυλάξεις από τους κινδύνους που εγκυμονούν από ραδιενεργά στοιχεία.


Αλλά για μια στιγμή. Ένα ναυπηγείο που έχει αποθηκευμένα ραδιενεργά στοιχεία? Πουθενά. Τι ήθελαν λοιπόν να πουν οι εμπνευστές του ημερολογίου. Γιατί να περιγράφουν ραδιενεργό κίνδυνο όταν δεν υπάρχει πιθανότητα τέτοιου ενδεχομένου στις εγκαταστάσεις τους? Ποιο κρυφό μήνυμα είχαν λάβει από απόκοσμες ή εξωγήινες δυνάμεις και με κεκαλυμμένο τρόπο προσπάθησαν να μας το μεταδώσουν. Για ποιον χτυπούσε η καμπάνα?

Οι άγνωστοι δημιουργοί του ημερολογίου σημάδεψαν την 4η Μαρτίου του 2011 ως Ημέρα Εθνικής Ασφάλειας.

Εάν πολλαπλασιάσουμε το 4 με το 3 και το υψώσουμε στο τετράγωνο μας κάνει 144. η αλλιώς 14/4. 14 Απριλίου είναι όμως μια άλλη σπουδαία ημερομηνία, η ημέρα ασφάλειας κατά της πυρκαγιάς. Εάν πολλαπλασιάσουμε το 14 με το 4 το αποτέλεσμα θα είναι 56.

Το 2011 μπορεί να αναλυθεί σε 20+11 = 31.   31-14= 17

56*17 = 952 το οποίο αποτελεί τον λεξάριθμο της λέξης ΙΑΠΩΝΙΑ

Αντιστρέφοντας τους αριθμούς 14 =(41) και πολλαπλασιάζοντας το με τον μήνα της καταστροφής (Μαρτιος=3) το αποτέλεσμα θα είναι 123.

Η αλλιώς 12/3. Η ημερομηνία της πρώτης έκρηξης στο εργοστάσιο της Fukushima.

Οι Ινδοί γκουρού ήξεραν, και προσπάθησαν να μας μεταδώσουν κωδικοποιημένη την γνώση τους. Για άλλη μια φορά η λογική μας τύφλωσε και δεν επέτρεψε σε κανέναν να προβλέψει και ίσως να αλλάξει το μέλλον.
 Και τώρα όλος ο πλανήτης πρέπει να ζήσει με τις συνέπειες αυτής της αδιαλλαξίας.

Αλλά όχι πλέον. Μάλωσα με το ναυπηγείο ζητώντας να μου δώσουν και εμένα ένα από αυτά τα προφητικά ημερολόγια. Εκείνοι υποπτεύτηκαν πως έχω φτάσει κοντά στην αποκάλυψη της κρυμμένης γνώσης των δασκάλων τους και μου το αρνήθηκαν αναφέροντας μου πως δεν έχουν περισσευούμενα ημερολόγια. Η δύναμη της αλήθειας δεν μπορεί να συγκρατηθεί και το προηγούμενο Σάββατο μπήκα κρυφά στα γραφεία και έκλεψα ένα.
 Πλέον μπορώ να προβλέψω με ακρίβεια της ημερομηνία κάθε φυσικής η ανθρωπογενούς καταστροφής καθώς και το μέρος όπου θα συμβεί, όπως ακριβώς στην ταινία knowing.

Η ανθρωπότητα έχει πλέον ελπίδες. Βρέθηκε το κλειδί για την αποκρυπτογράφηση του μέλλοντος.  Δεν θα σας πω περισσότερα τώρα ούτε θα σας δείξω τις επόμενες σελίδες του ημερολογίου. Θα επανέλθω στο θέμα εν καιρώ.

Ναι, I want to believe and i believe (τώρα θα έπρεπε να ακούγεται μουσική από τα x files) 

Safety Second


Σε κάθε ναυπηγείο και γενικά βιομηχανικό η εργασιακό χώρο το πρωταρχικό μέλημα θα έπρεπε να είναι η ασφάλεια των εργαζομένων. Και για να εγγυηθεί η ασφάλεια υπάρχει το ειδικό τμήμα του οποίου αρμοδιότητα είναι η ενημέρωση του προσωπικού, είτε με σεμινάρια είτε με πινακίδες στους χώρους εργασίας.

Μόνο που κάποιες φορές, παρόλες τις καλές προθέσεις ξεφεύγουν μικρές λεπτομέρειες που αλλάζουν όλο το νόημα. 


"Μην ρισκάρεις με την ασφάλεια". (Μόνο που τα ζάρια στην εικόνα είναι πειραγμένα. Ένα ζάρι με δυο τεσσάρια δεν είναι και τόσο κακό ζάρι, εγώ άνετα θα πόνταρα)


 Αλλά εκει που έχει πειστεί ο επισκέπτης ότι όντως τηρούνται οι αυστηροί κανονισμοί ασφαλείας πάντα θα υπάρξει μια εικόνα που θα τον διαψεύσει.


Αυτοί οι κουβάδες που έχουν τοποθετήσει πάνω στο κεφάλι αυτών των γυναικών είναι για να μεταφέρουν νερό ή θεωρείται κράνος?

Pipavav.....




Ο λόγος για τον οποίο βρίσκομαι στην Ινδία
(όχι για να κατασκευάσω υδραγωγεία αλλά για να βλέπω τον γερανό να σηκώνει τους χιλιάδες τόνους λαμαρίνας, δημιουργώντας ενα ολοκαίνουργιο πλοίο)

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Η εξέλιξη της γεωργίας μεσα απο το παράθυρο (όχι του χρόνου) αλλά του ξενοδοχείου


Εν αρχή ήταν η τσάπα

Στην συνέχεια εφευρέθηκε το άροτρο.

Ενώ μετά την βιομηχανική επανάσταση επικράτησε το τρακτέρ.

Lion Lords

Εάν ποτέ βρεθείτε για οποιονδήποτε λόγο στην πόλη Rajula* της Ινδίας τότε σας συνιστώ μόνο ένα ξενοδοχείο.

Το Lion Lords.

(Το παραπάνω δεν αποτελεί γκρίζα διαφήμιση, κανονική είναι, και μου χάρισαν μια ημέρα δωρεάν internet κόστους 15 Ευρώ και μια σοκολάτα από το mini bar που ξέρουν ότι μου αρέσει, εάν έγραφα ένα καλό λόγο στο blog μου)

Εάν δεν θέλετε να με ακούσετε, δικό σας πρόβλημα, πάντα υπάρχουν και άλλα ξενοδοχεία στην περιοχή όπως π.χ. αυτό:

Ξενοδοχείο "Λευκό Ρόδο"


Η θέα από το δωμάτιο σας θα είναι καταπληκτική αλλά εξαρτάται και από την μεριά που διαλέξατε δωμάτιο. Εάν ζητήσετε στην βόρεια πλευρά τότε η θέα σας θα είναι χωράφια. Εάν διαλέξετε δωμάτιο στα νότια η θέα σας θα είναι πάλι χωράφια.  Χωράφια λοιπόν και αγρότες που  μας κάνουν να νοιώσουμε πιο κοντά στην φύση, από την οποία έχουμε αποξενωθεί, ενώ το ποτάμι λίγο πιο δίπλα μας θυμίζει τον κύκλο του νερού που ταυτόχρονα είναι και κύκλος της ζωής...

Στο περίβολο του ξενοδοχείου υπάρχει και πισίνα στην οποία μπορούμε να κάνουμε μπάνιο υπό τους πολύχρωμους ήχους των τρακτέρ στο διπλανό χωράφι ενώ ερχόμαστε σχεδόν σε επαφή με τα ζώα της φύσης, τα βόδια και τις αγελάδες που τόσο πολύ τιμούνται σε αυτά τα χώματα.


Η πισινα. (Εαν είχε νερό θα ήταν ακόμα καλύτερα) 

Την πισίνα μπορεί κανείς να την απολαμβάνει φέρνοντας στο νου του εικόνες από γυναίκες διπλανών χωριών που κουβαλάνε στο κεφάλι τους τα δοχεία με το νερό για το μεσημεριανό φαγητό που έχουν συλλέξει από ένα πηγάδι, ενώ ο ίδιος το σπαταλάει άσκοπα για την ευχαρίστηση του.

Από την άλλη πλευρά στον κήπο μπορεί κανείς να απολαύσει έναν βραδινό περίπατο μόνο που συνίσταται να έχει πασαλειφθεί όλος με αντικουνουπικό για να μην χαλάσει η βόλτα από τα μικρά αυτά ιπτάμενα έντομα.

Η θέα βόρεια

Η θέα ανατολικά

Η θέα νότια

Η θέα δυτικά.

*Rajula. Πόλη της επαρχίας Gujarat στα δυτικά της Ινδίας, και το σπίτι μου για τον επόμενο χρόνο.